duminică, 8 decembrie 2013

„Mi-am făcut prieteni în stare să suporte critica”interviu cu criticul literar Nicolae Manolescu
(n. 27 noiembrie 1939)

Două luni mai târziu acordării acestui interviu, criticul literar Nicolae Manolescu devenea câştigătorul secţiunii Opera Omnia”, în valoare de un miliard de lei, în cadrul celei de-a III-a ediţii a “Marilor Premii Prometheus”, decernate la clubul cu acelaşi nume din Bucureşti. “Acum sunt cu adevărat emoţionat. Este cel mai mare premiu pe care l-am primit în viaţa mea”, a declarat emoţionat Nicolae Manolescu. Şi pentru că acesta încă lucra la “Istoria critică a literaturii române”, directorul României Literare s-a declarat mulţumit de primirea acestui premiu, considerându-l binevenit: ”Ai bani, lucrezi cu mai mult spor  ”. Numit de Dan C. Mihăilescu “singurul critic român, după Lovinescu, pentru care autori români au scris cărţi”, Manolescu s-a numărat printre membrii juriului la ediţia din 2002 a premiilor. Referitor la acest eveniment amplu, Andrei Pleşu, care a prezidat juriul, a declarat: ”Este bine că există ceva continuu, ritmic, care să atragă atenţia asupra a ceea ce este valoros în cultura română”. El a afirmat că, la fel ca la ediţiile precedente, alegerea câştigătorului dintre finalişti a fost extrem de  dificilă, nominalizările aducând în prim plan valori egale. Printre finaliştii care au pierdut în faţa criticului literar s-au numărat pictorul Sorin Dumitrescu, dirijorul Iosif Conta şi actriţa Coca Bloos.

- Descrieţi în câteva cuvinte activitatea dumneavoastră de critic literar.
- Îmi este destul de greu s-o fac sumar, dar nici pe-ndelete nu mi-ar fi lesne. Scriind de peste 40 de ani, profesia se identifică cu însăşi existenţa mea profesională şi morală. Am început, oarecum din întâmplare pentru că directorul revistei „Contemporanul” din vremea aceea, George Ivaşcu, m-a solicitat să fac cronică literară. N-aveam nici o bănuială în momentul acela că o să-mi consacru 32 de ani de viaţă cronicii literare. Mă vedeam romancier, poet... La 22 de ani nu puteam să refuz o aşa ofertă generoasă, de a scrie la o asemenea revistă. Ar fi fost o neghiobie să spun „nu vreau, nu pot, nu mă pricep”. Şi am zis „ce-o fi, o fi” şi m-am aruncat cu capul înainte. Ardelean fiind, destul de conştiincios de felul meu, dacă m-am apucat de ceva o duc până la capăt. Am ţinut-o din aproape în aproape scriind la „Contemporanul” şi „România literară” până în 1992, când am abandonat considerând că ajunge. O viaţă intelectuală suprapusă pe comentarea cărţilor apărute între 1962 şi 1992.
- V-aţi temut vreodată de consecinţele anumitor cronici nefavorabile? V-aţi pierdut prieteni?
- Nu. Mi-am făcut prieteni în stare să suporte critica. La rândul meu am fost criticat şi nu ştiu dacă poate veni cineva să spună că m-am supărat pe el, pentru că a exprimat un punct de vedere negativ despre mine. Era dreptul lui. Eu am spus întotdeauna ce-am crezut. Sigur că uneori m-am înşelat. Dacă astăzi aş reciti aceleaşi cărţi de acum 20-30 de ani, n-aş folosi aceleaşi idei de atunci. În „Istoria critică a literaturii”, la care lucrez acum, mulţi dintre autorii pe care i-am comentat în decursul timpului într-un anume fel, aici vor fi analizaţi altfel. Nu-mi fac iluzia unei consecvenţe atât de mari, încât la 65 de ani să citesc cărţile ca la 30, 25 sau 22 de ani, când am debutat. Inevitabil, tot sistemul de referinţe se schimbă. Totul este să spui ce gândeşti şi să încerci să-ţi dovedeşti observaţiile, analizele sau judecăţile de valoare. Deci, să încerci să-i convingi şi pe alţii. Dacă reuşeşti asta, aproape nimic nu mai contează. Critica literară nu este o disciplină obiectivă, strict aplicată pe o materie. A avea dreptate înseamnă a spune un lucru în modul cel mai convingător.

- Cum definiţi o carte bună”?
- Cea care îmi spune ceva, indiferent ce. O carte care mă instruieşte într-un mod plăcut, care nu mă plictiseşte, care îmi atrage atenţia asupra unor lucruri pe care nu le-am văzut niciodată, fie că e vorba de psihologia unor oameni, ori de societate, de morală, întâmplări sau biografii. E ceva care îmi captează atenţia asupra unor aspecte la care eu nu m-am gândit sau, le-am văzut, dar le-am perceput altfel. Dacă e o povestire contează să aibă o anumită suită, dacă e un roman să nu fie construit la voia întâmplării, iar în cazul prozelor realiste, dacă există consecvenţă. Multe lucruri contează, dar în fond este important ca acea carte să-mi spună ceva, într-un mod care să mă captiveze.
- Aţi făcut vreodată, obligat sau nu, cronică favorabilă vreunei persoane?
- Nu. Nimeni nu m-a obligat, nici înainte de 1989 şi nici după. De multe ori am făcut cronică favorabilă, mai mult decât aş fi vrut, dar nu pentru că m-a silit cineva, ci pentru că eu însumi am fost în mijlocul unui concurs de împrejurări neplăcute. Citeşti cartea unui autor despre care afli că are o boală incurabilă şi, din momentul acela nu mai poţi scrie exact ce-ai fi vrut despre acea carte. Un critic care ajunge să-i cunoască pe toţi scriitorii, în mijlocul cărora trăieşte, nu poate face abstracţie de faptul că îi cunoaşte, că au fost la bere ori s-au vizitat acasă reciproc. Cine spune că a scris despre cărţi ignorând autorii, minte. Nu poţi să-i ignori. Totdeauna vor exista presiuni de acest gen, care au destulă importanţă sau greutate, dar e greu de măsurat. Dacă nu afectează esenţialul, mergi mai departe. Sigur, şi eu aş vrea să respir în oraşul ăsta un aer nepoluat, dar nu se poate. Acelaşi lucru este şi în critică. Nu poţi să respiri aerul pe care-l vrei tu. Îl respiri pe ăla pe care îl respiră toţi scriitorii cu care te-ntâlneşti.
- Care sunt calităţile necesare pentru a fi un bun critic?

- Celui care doreşte să devină critic trebuie să-i placă să citească. Apoi, să aibă răbdare. O carieră de critic se face în timp, cu tenacitate şi consecvenţă. Sunt unii colegi, mai tineri, care îşi amână duminică pentru luni predarea materialului pentru revista „România literară”, din diferite motive. Ori aşa ceva nu se face. Vreme de 32 de ani nu am avut duminici libere, pentru că aşa era orarul gazetei. Este nevoie de ordine în propria viaţă. Însuşirile unui critic n-au legătută cu literatura: răbdare, abstragere, concentrare, calm. Toate acestea îţi trebuie pentru o mulţime de lucruri în viaţă, nu doar pentru critică.
- Care sunt problemele cu care se confruntă un critic?
- Probleme de viaţă şi profesionale. Nu găseşti cărţile pe care le cauţi, bibliotecile sunt cum sunt, nu există monografii, biografii şi bibliografii. Trebuie să ţi le faci singur.
- De când lucraţi la această carte de istorie a criticii?
- De aproape 20 de ani. Am avut o foarte scurtă pauză după `90, când am intrat în politică, dar şi atunci încercam să-mi fac timp pentru lucrare. Ea va cuprinde comentarii la cărţile mai multor sute de autori, de la origini şi până în 1990, pe care i-am considerat importanţi. Lucrarea îi va cuprinde pe scriitorii care consider eu că reprezintă fondul principal în literatura română, care sunt în canon, care mai sunt citiţi sau care ar trebui să fie citiţi. Contractul cu mine şi cu editura înseamnă, de pe acum, încă vreo patru ani de muncă. Dorinţa mea cea mai puternică în plan literar este să-mi văd cartea terminată, apoi vom mai vedea.

interviu realizat în august 2004 și publicat în cartea „27 DIALOGURI - Construcții incomplete”, Ed. Tiparg, Pitești, 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu