De sute de ani poezia, literatura în general s-a dovedit a fi cel mai bun mijloc de comunicare a trăirilor şi sentimentelor, alături de muzică şi pictură. Poezia a unit oameni, a desființat bariere culturale, a eliminat prejudecăți şi a reuşit să deschidă noi porți de reflecție şi înțelegere a identității social-culturale la nivel european şi chiar mondial.
Din dorința de a cunoaşte diversele forme ale poeziei, încărcătura simbolică din versurile poeților de pretutindeni, în anul 2000, în oraşul italian Napoli a luat naştere un festival internațional de poezie, "Tra le parole e l’infinito". Ajuns la ediția cu numărul 18, "festivalul a fost mai mult un motiv pentru a răspunde noului interes pentru nevoile ascunse ale sferei emoționale și sentimentale ale tinerilor cărora le place lectura şi scrisul", după cum afirma într-un interviu Nicola Paone, organizatorul evenimentului cultural. Acesta, într-un interviu acordat unei publicații italiene a considerat că „aceste evenimente literare, la fel ca multe altele au fost create pentru a revigora viața culturală, chiar şi pe plan internațional. Chiar de la prima ediție, acest festival a avut parte de o participare națională remarcabilă. Aceasta a condus, an după an, la o prezență tot mai mare de scriitori și poeți de toate vârstele și de diverse naționalități".
Astfel că, la ediția acestui an au participat şi poeții Alexandra Firiță (Bolintin-Vale, locul 3), Gabriel Dragnea (Bucureşti, locul 6), Alexandru Cazacu (Bucureşti, locul 7) şi Angi Melania Cristea (Craiova, locul 5), care au reuşit - din aproape 650 de candidați - să se claseze în faza finală a concursului printre primii zece poeți, la secțiunea "Autori străini". Iată că, poezia şi-a atins scopul! A trecut granițe, s-a făcut auzită şi a reuşit să pătrundă - aşa cum versul românesc o face mereu, prin sinceritate, prospețime şi profunzime - în marea familie a poeziei de pretutindeni.
Aşa cum spunea şi Nicola Paone, "acest festival își propune să evidențieze sentimentele existente în viața oamenilor, dar este şi un apel la valorile morale ale societății contemporane. Numai o reflecție aprofundată va permite recuperarea valorilor cu care putem trăi o viață mai profundă. Doar aşa vom putea, treptat, să simțim că altruismul și generozitatea față de ceilalți din jur sunt valori sublime în sine, indiferent de categoriile sau păturile sociale din care facem parte".
Până la momentul redactării acestui material, încă nu fuseseră anunțate informații privind data, locul şi ora desfăşurării galei de premiere şi nici lista finală a clasamentului acestui festival-concurs de poezie.
Gabriel Dragnea
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereBună ziua stimate domn Dragnea, la aceasta competiție si eu am obținut locul 5 (împreună cu doamna Angie Cristea), ca să aveți o listă completa. Anca Mihaela Brumă - Onești. Mulțumesc!
RăspundețiȘtergere